Slut med at bruge SKAT som bank

Virksomheder, der har store indeståender på deres skattekontoer skal finde en ny placering til deres penge. Den 15. juni 2022 tvangsudbetaler Skattestyrelsen nemlig alle beløb over 200.000 kr., som virksomheder har stående på deres skattekontoer.

Skatteministeren har fremsat et nyt lovforslag, der forventes at blive vedtaget, som vil indføre højere renter på den restskat og overskydende skat, som virksomheder har stående på deres skattekontoer. Derudover vil der være et loft på 200.000 kr. for, hvad man som virksomhed må have stående på skattekontoen.

 

Hvorfor skal reglerne ændres?

Det er ikke noget nyt, at der er et loft på 200.000 kr. på virksomheders skattekontoer, men på grund af COVID-19 blev beløbsgrænsen forhøjet, og siden 1. februar 2022 har loftet ligget på 350 mio. kr.

Man valgte at forhøje loftet for at undgå negative bankrenter, der skyldtes udskydelsen af betalingsfrister for blandt andet A-skat og moms. De negative renter ramte virksomheder, der godt kunne have betalt til tiden, hvilket var uhensigtsmæssigt.  

Det var oprindeligt planen, at forhøjelsen af loftet skulle stoppe den 1. juni 2022, men i april 2021 blev det vedtaget af Folketinget, at ordningen skulle forlænges til og med den 1. maj 2023.

Grunden til, at regeringen nu ønsker at genindføre loftet på 200.000 kr., skyldes ifølge regeringen, at ordningen med det forhøjede loft er blevet misbrugt. Der har været en tendens til, at virksomheder ikke kun har indsat nødvendige summer på deres skattekontoer, men i stedet har brugt deres konto som en bank til at have penge stående.  

 

Lovforslaget vil ændre de nuværende regler på følgende måder:

  • Rentesatserne for virksomheders restskat og overskydende skat ændres, så de kommer til at svare til satserne hos banker, sparekasser og andelskasser.
  • Virksomhederne får mulighed for at indbetale frivillig acontoskat frem til den 1. februar året efter indkomståret. Det gør det lettere at tilpasse acontoskatten til virksomhedernes indkomstskat.
  • De første 5.000 kr. af indeståender på skattekontoen bliver ikke forrentet, og det vil ikke være muligt at have mere end 200.000 kr. stående på skattekontoen ud over beløb, der står til betaling.

 

Tvangsudbetaling af 36 mia. kroner

Tal fra Skattestyrelsen viser, at der i udgangen af 2019 var 113.000 virksomheder, der havde indbetalt i alt 2,9 mia. kr. som indestående på deres skattekontoer. I 2020 var det tal steget til, at 189.000 virksomheder havde indbetalt i alt 49,2 mia. kr. på deres rentefrie skattekonto.

Ifølge det nye lovforslag var der i udgangen af 2022 indeståender for i alt 47 mia. kr. på danske virksomheders skattekontoer. Indeståenderne kan ikke forklares med betalinger af for eksempel A-skat og moms. Skattestyrelsen forventer derfor at tvangsudbetale 36 mia. kr. til danske virksomheder som følge af det nye lovforslag.

 

Har du spørgsmål?

Det kan være svært at finde hoved og hale i de nye regler for indeståender hos SKAT. Hvis du har spørgsmål eller brug for rådgivning om de nye regler eller andet, der vedrører din skattekonto, vil Høgsbro+ meget gerne hjælpe gennem en uforpligtende snak. Du er meget velkommen til at kontakte os for at høre, hvad det nye lovforslag vil få af betydning for dig og din virksomhed.

Seneste nyt

Jobopslag for kunde: Regnskabskonsulent

Jobopslag for Din Bogolder ApS Håndværkernes foretrukne bogholder søger en allround bogholder Som allround regnskabskonsulent hos Din Bogholder ApS bliver du både værdsat her på kontoret og af alle vores kunder. Både kundernes forretning og dine kolleger får gavn af dig, når vi kan sparre,

Ny bogføringslov og ændringer til årsregnskabsloven

Den 1. juli 2022 fik vi i Danmark en ny bogføringslov, den nye lov går ud på digitalisering af vores bogholderi, så virksomheder kan sparre tid, men også fordi det vil hjælpe i indsatsen mod fejl i regnskaber, i moms- og skatteindberetninger mv.   Der

Børsen Gazelle 2022

Vi modtog i fredags en meget fin meddelse i vores postkasse.   Vi er nemlig blevet nomineret til Børsen Gazelle 2022, og det er vi meget stolte over.    Nomineret for andet år i træk   Vi blev lidt ekstra stolte da det er andet

Vi bliver til Høgsbro+

Selvom navnet er nyt, er ambitionerne og målsætningerne stadig høje. ”Vi har efter godt 6 år i branchen, et solidt udgangspunkt og står med alle muligheder for fortsat at styrke vores position i markedet, specielt indenfor SMV-segmentet”, udtaler Camilla Høgsbro, Adm. Direktør for Høgsbro+. Vi